Rugbrød, groft

Et super godt og velsmagende rugbrød der holder sig saftig længe. Nemt at lave og svært at holde fingrene fra, når det lige er bagt. 

 

Ingredients

For 10 Person(s)

Vareforbrug

6 dl koldt vand
2 dl kærnemælk
1.5 dl øl
10 g gær
1 spsk. groft salt
250 g skårne rugkerner
200 g hørfrø
200 g solsikkekerner
550 g fuldkorns rugmel

Rugbrød, groft Directions

1 dag:

  • Koldt vand, kærnemælk og øl hældes i en skål.
  • Gæren røres ud heri.
  • De øvrige ingredienser tilsættes.
  • Dejen røres godt og gerne 8-10 min. på køkkenmaskine.
  • Dejen kommes i 1 eller 2 forme, ahængig af hvor højt og/eller langt man ønsker brødet. Dækkes med en tynd plastbadehætte, et viskestykke og kommes yderligere i en stor plastpose inden den kommes i køleskab. 
  • Skal stå i køleskab minimum 12 timer, men kan sagtens stå i køleskab op til 4 dage, derfor er det rimelig nemt at planlægge sin rugbrødsbagning uden stress.
  • Jo længere tid brødet får lov at udvikle sig, jo bedre bliver rugsmagen.

2 dag:

  • Brødet tages ud af køleskabet en til to timer før det skal bages, så det bliver tempereret.
  • Bages ved 190 grader i almindelig ovn ca. 1time 30 min.
  • Når brødet er bagt, vendes det ud af formen. 
  • Brødet skal lyde hult, når det bankes let i bunden. 
  • Er det ikke helt færdigbagt, kan det bages færdig på eftervarmen.
  • Køles af på en bagerist. 
  • Brødet skal være helt koldt inden der bliver skåret i det, selvom det kan være svært at overholde. 
  • Brødet er fryseegnet.

Recipe notes

Forskellige frø af alle slags kan bruges i brødet, bare vægten er den samme.

Øllet kan også være lige det der nu er i køleskabet.

Vær opmærksom på at temperaturen kan variere fra ovn til ovn, og derfor kan temperaturen variere fra et sted mellem 180 - 200 grader. 

Tag gerne lidt rugdej (ca. 250 g) fra til næste bagning, og opbevar det i køleskab.

Surdejen kan erstatte kærnemælken i det næste brød.

Husk at supplere/opfriske surdejen hele tiden.

Share This Recipe