Mørdej
Mørdejen anvendes til småkager, medaljer, linser, kageskaller, tærter m.m. Bruges dejen til madtærter udelades sukkeret og salt tilsættes i stedet for.
Ingredients
For
4
Person(s)
vareforbrug
300 g hvedemel |
250 g smør |
50 g fint rørsukker (til kagetærte) |
0.5 tsk. salt ( til madtærte) |
1 stk. æggeblomme |
Mørdej Directions
- Mel og sukker blandes.
- Fedtstoffet hakkes ud i melet.
- Æggeblommen tilsættes.
- Dejen æltes hurtigt sammen, gerne i foodprocessor.
- Stilles køligt og gerne i køleskab ca. 1/2 time, hvis det er nødvendigt.
- Dejen rulles ud, kommes i tærteform og presses godt op ad kanten og prikkes med en gaffel.
- Bunden bages ved 200 grader ca. 20 min. eller til den er pænt gylden.
- Dejen er velegnet til at fryse i formen, inden den bages.
Recipe notes
Hvis mørdejen revner, er det som regel fordi, dejen er for varm. Det er ofte en stor hjælp at lægge dejen i køleskab omkring 1/2 time, men heller ikke længere, da den så ikke vil være til at arbejde med. Ifølge en gammel konditor jeg kender, er en æggeblomme noget af det bedste, til at gøre dejen god og let at arbejde med. Ligesom den giver et meget sprødt resultat, hvor vand derimod kan gøre dejen lidt klæg. Af denne portion kan der laves 2 store tærter eller 1 tærte og 10 minitærter.