Hvad forstår vi ved selvforsyningGronsager

Det er ikke os der har opfundet begrebet selvforsyning til husbehov, det er meget ældre. Vi har taget det til os, og flere af vore bøger handler om selvforsyning, men hvad der selvforsyning for os.

Selvforsyning, i en eller anden størrelsesorden, er en rigtig god ting. Det er godt for egen økonomi, for miljøet og for klimaet fordi der bliver mindre transport. At dyrke sine egne grønsager betyder også at der bruges minde maskinkraft end når de købes, så alt det der dyrkes er en god ting.

Vi taler ikke om at vi selv fremstiller alle grønsagerne, og vi er ikke 100% selvforsynende, men ca 70% af grønsager. Skulle vi være mere skal vi anlægge flere grønsagsbede, og det er der dårlig plads til. Vores køkkenhave er ca 60 m2.

Vores selvforsyningsgrundlag:

Selve det forsyningsdyrkede areal:
7 bede på tilsammen 60 m2
Drivhuse og mistbænk ca.10 m2
Visse grønsager og krydderurter dyrkes mellem stauder
Bærbuske gror mellem stauder
Blommer og æbler henter vi delvis hos naboen
6 høns og en hane sørger for æg og en del gødning

Selvforsynede af:

IMG 6022

De fleste grønsager

De fleste frugter og bær

Æg og hønsemøg fra hønsene

Gødning til haven, kompost og brændenældevand

Haveglæde og velbefindende samt et rigt haveliv

Selvforsyningen kan være på mange niveauer. Fx kan en familie være selvforsynende af krydderurter på en altan eller i plantekummer. I mange af de nye byhaver kan der dyrkes masser af grønsager. Indsatsen er temmelig beskeden i forhold til udbyttet og glæden ved at dyrke giftfrie grønsager uden at belaste miljøet.

I vores bog, "Økologisk have - selvforsyning til husbehov" kan du læse mere om hvordan vi gør: Selvforsyning 

Drivhus1

Drivhuset spiller en stor rolle for os. Det er der vi forkultiverer de udplantnings planter, som vi planter ud i haven. Det giver os et forspring, for vi planter relativt store planter ud samtidigt med at andre først sår dem. Det er en stor gevinst at forkultivere.

I det tidlige forår dyrker vi salat og spinat i drivhuset, og vi forkultiverer tomater, agurker, chili og peberfrugt, som vi om sommeren dyrker i krukker på læ pladsen i haven.

At vi forkultiverer i drivhuset gør at vi kan have 2 afgrøder i alle bede, fordi dem vi fremavler i drivhuset kan plantes tidligere ud.

Læs her om drivhusets betydning for selvforsyningen:Drivhusdyrkning

Drivhuset giver os mulighed for at forkultivere masser af planter, og det betyder et forspring fordi planterne er klar til udplantning når temperaturen er til det..