Plantebeskrivelse for grønsagerspinat

Her kommer en kort beskrivelse af de grønsager vi næsten altid dyrker i haven. Det nummer der er anført foran er det nummer vi bruger når vi forkultiverer eller så direkte, det er det samme nr år efter år såfremt det er samme sort vi dyrker. Det er nemmere at skrive et nummer på den mærkepind der særres ved når man sår.

Nr 50. Spinat Butterfly, som giver et godt resultat. den vokser hurtigt, selv ved relativ kold jordtemperatur. Skal helst sås direkte, uegnet til forkultivering. Kan sås ved jordtemperatur på 7 - 8 grader. Vi dækker jorden med sort plast i begyndelsen af marts, og sår spinat i slutningen af marts, og spiser af den fra begyndelsen af maj til omkring 1. juni.

I drivhuset sår vi spinat i 1/3 af bunden så snart tomaterne er fjernet i september. Så har vi spinat i marts.

Nr. 51. Bladbede grøn  Groene Gewone den får fine hvide stilke, og store flotte grønne blade. Er meget velsmagende. Vi forkultiverer den i varmebænk i drivhuset i marts, prikler den ud i april, og sidst i april - først i maj, planter den ud på friland. Beskytter med fiberdug i kolde perioder. Vi bruger den i bla. lasagne og i tærter. Vi fremstiller flere end til eget brug.

Nr. 52. Bladbeder flere farver, Rainbow, som for flotte stilke i røde eller gule farver. Meget flot, og velsmagende. Vi planter den også sammen med blomster for dens smukke udseendes skyld. Vi forkultiverer den fra marts, og planter ud i maj. Vi spiser den i salat og en masse andre retter, også god i supper. Vi fremstiller flere end til eget brug.

Bladbeder

 Nr. 52.a. Bladbede rød Rhubarb Chard som vi ind i mellem dyrker i stedet for eller sammen med Rainbow. Stærkt røde blade.

Nr. 53.  Grønkål Westerlender Winter, er en flot høj og meget velsmagende grønkål som vi dyrker hvert år. Den er vinterhårdfør. Vi sår den i første halvdel af april, prikler den ud sidst i april i 10 seks potter, og planter den ud på friland sidst i maj når nattefrosten er forbi. Vi spiser den i salat fra omkring midsommer. Vi fremstiller flere end til eget brug.

Nr 31. Blomkål Neckarperle, som vi bruger som både tidlig og sen blomkål. Vi sår den i slutningen af februar, prikler om når de er store nok, og planter den ud i haven under fiberdug, når jorden er omkring 10 grader, vi dækker jorden af med sort plast i god tilfør udplantning. Om i juni sår vi igen og planter den ud når jordbærrene er fjernet i juli, for at høste i september/oktober. På denne måde slipper vi for kålsommerfuglen.

Nr 32. Spidskål Filderkraut dyrker vi på samme måde som blomkål.

Nr 33. Broccoli Calabrese dyrker vi ofte på samme måde som blomkål og spidskål.

Nr. 54. Grønkål, Ourpur rød En rigtig flot rød grønkål. Hele planten er kraftig mørkviolet. Den er vinterhårdfør.Palmekaal Bruges som almindelig grønkål. Bliver mørkegrøn ved kogning. Den er flot i salat. Smager godt. Vi sår den i første halvdel af april, prikler den ud sidst i april i 10 seks potter, og planter den ud på friland sidst i maj når nattefrosten er forbi. Vi spiser den i salat fra omkring midsommer. Vi fremstiller flere end til eget brug.

Nr. 55. Palmekål, Nero di Toscana, som har sit navn fordi den ligner en palme. meget dekorativ og velsmagende. Mildere i smagen end grønkål. Den er ikke vinterhårdfør. Vi bruger den meget i salater fra midsommer. Vi sår den i første halvdel af april, prikler den ud sidst i april i 10 seks potter, og planter den ud på friland sidst i maj når nattefrosten er forbi. Vi spiser den i salat fra omkring midsommer. Vi fremstiller flere end til eget brug.

Nr. 56. Rosenkål, rosen Groninger, som giver faste små hoveder op af stammen. Den er vinterhårdfør. Vi sår den i første halvdel af april, prikler den ud sidst i april i 10 seks potter, og planter den ud på friland sidst i maj når nattefrosten er forbi. Rosenkål bruges kun om vinteren, og kan spises i salat eller tilberedt. Vi fremstiller flere end til eget brug.

Nr. 57. Rosensalat, Palla Rossa, er en cikoriesalat med klar rød farve helt ind i de flotte hoveder. klroserVi forkultiverer den sidst i marts og prikler den ud når den har fået rigtige salatblade. Potter om sidst i april, eller ud i haven under beskyttende fiberdug. Sår den igen af flere omgange efter behov.

Nr. 58. Iceberger, Marius, som er kraftigt voksende og får store faste, velsmagende hoveder. Første del sår vi sidst i marts, prikler ud og potter om. Planter ud sidst i april under fiberdug. Sår den igen af flere omgange efter behov.

Nr. 59. Rødt hoved, hoved rødlig Merveille des 4 saisons. En flot velsmagende salat, som vi nyder det meste af sommeren. Første del sår vi sidst i marts, prikler ud og potter om. Planter ud sidst i april under fiberdug. Sår den igen af flere omgange efter behov.

Nr. 60. Pluksalat Red Salat Bowl er rød og plukkes hele tiden. Første del sår vi sidst i marts, prikler ud og potter om. Planter ud sidst i april under fiberdug. Sår den igen af flere omgange efter behov. Vi plukker og plukker fra juni.

salat1

Nr. 96. Aspargessalat Chin Keule, er en meget speciel salat, hvor bladene vokser op ad en stilk, og man høster og høster. Første del sår vi sidst i marts, prikler ud og potter om. Planter ud sidst i april under fiberdug. Sår den igen af flere omgange efter behov.

Ruccula, Vild Diplotaxis tenuifolia, er en flerårig rucola som har fine blade. Man kan skære løs af den og blande den i andre salater. Den sår vi kun en gang.

Vi fremstiller løbende saltplanter til eget brug, og måske er der nogen i overskud, og hvis ikke der er nogen der henter dem, så spiser hønsene dem.

Billedforklaring

Billed 1. Spinat sået i september, billeder er fra maj året efter.

Billed 2. Bladbede 

Billed 3. Palmekålspidskl

Billed 4. Grønkål mellem roser - god plantebeskyttelse.

Billed 5. Hovedsalat flere slags i gammel vandtønde af træ.

Billed 6. Spiskål og blomkål plantet ud.

salat3