¨
Grønsagers spiretemperatur
Det er temmelig afgørende for et godt resultat, at jordens temperatur passer til frøenes komposttemperatur. Sår man i for kold jord, risikeres det at frøene bare rådner. I nedenstående skema ses spiretiderne for en række afgrøder, desuden er sådybden angivet og afgrødens udviklingstid. De fleste temperaturer tager højde for at afgrøden forkultiveres, for andre er der angivet at de sås direkte, og det betyder at der selvfølgelig ikke skal være nattefrost.
Dette er kun et skema om en lille del af dyrkningsmysteriet. Mere viden om forkultivering og dyrkning af planter finder i i vore bøger:
Økologisk have - selvforsyning til husbehov
Økologisk drivhus - selvforsyning til husbehov
Plantenavn |
Jordtemperatur ved spiring |
Rumtemperatur under vækst |
Sådybde |
Spiretid i døgn |
Udviklingstid til høst (ca. døgn) |
Anis |
Minimum 15 Optimal 20 - 22 |
20 - 22. °C |
1 cm |
15 -20 |
30 - 35 |
Basilikum |
Minimum 18 °C Optimal 20-25 °C |
18 °C |
0,0-0,1 cm |
3-5 |
50-60 |
Bladbede |
Minimum 8 °C Optimal 16-25 °C |
16-20 °C |
1 cm |
8-15 |
50-60 |
Blomkål |
Minimum 5 °C Optimal 15-20 °C |
10 °C |
0,5 cm |
4-10 |
65-75 |
Broccoli |
Minimum 8 °C Optimal 20-25 °C |
12-15 °C |
0,5-1 cm |
4-7 |
70-75 |
Bønne |
Minimum 12 °C Optimal 15-30 °C |
12-15 °C |
2-4 cm |
7-10 |
60-70 |
Dild |
Minimum 5 °C Optimal 15-24 °C |
Sås direkte |
0,5-1 cm |
14-20 |
20-30 |
Grønkål alle slags |
Minimum 10 °C Optimal15-25 °C |
10 °C |
1,5 cm |
4-10 |
50-60 |
Gulerod |
Minimum 6 °C Optimal 16-25 °C |
Sås direkte |
0,5 cm |
8-15 |
85-90 |
Hestebønne |
Minimum 5 °C Optimal 15-24 °C |
Sås direkte |
2-3 cm |
6-8 |
55-65 |
Løg |
Minimum 5 °C Optimal 12-20 °C |
Lægges direkte |
3-4 cm |
10-20 |
90 - 95 |
Koreander |
Minimum 15 °C Optimat 20 °C |
15 - 20 °C |
0,5 cm |
15 - 20 |
40 - 50 |
Kørvel |
Minimum 7 °C |
7 - 25 °C |
1 cm |
7 - 14 |
30 - 40 |
Oregano |
Minimum 18 °C |
18 - 22 °C |
0,2 cm |
12 - 22 |
50-60 |
Pastinak |
Minimum 5 °C Optimal 12-20 °C |
Sås direkte |
1 cm |
16 - 20 |
150 - 200 |
Persillerod |
Minimum 8 C Optimal 14 - 24 |
Sås direkte |
1 cm |
15 -28 |
150 - 200 |
Persille |
Minimum 5 °C Optimal 15-24 °C |
15 - 22 °C |
0,5 - 1 cm |
15 -28 |
50-60 |
Porre |
Minimum 5 °C Optimal 15-20 °C |
15 - 22 °C |
0,3 cm |
9 - 15 |
100 |
Purløg |
Minimum 10 °C Optimal 18 °C |
10 - 20 °C |
0,3 cm |
10 - 14 |
30 - 40 |
Radise |
Minimum 5 °C Optimal 16-24 °C |
Sås direkte |
0,5 - 1 cm |
4 - 10 |
30 - 40 |
Rødbede |
Minimum 6 °C Optimal 20-25 °C |
Sås direkte |
1,5 -2 cm |
7-14 |
60 - 70 |
Salat forskellige |
Minimum 5 °C Optimal 15-18 °C |
15 - 22 °C |
1 cm |
4-10 |
40 - 50 |
Spinat |
Minimum 5 °C Optimal 15-24 °C |
Sås direkte |
1 cm |
6 - 10 |
45 - 50 |
Squash |
Minimum 15 °C Optimal 20-25 °C |
14 - 20 °C |
2 - 3 |
7-10 |
55 - 70 |
Ærter |
Minimum 5 °C Optimal 15-20 °C |
10 - 25 °C Sås også direkte |
2 - 3 |
7-10 |
55 - 70 |