¨

Grønsagers spiretemperatur

 

Det er temmelig afgørende for et godt resultat, at jordens temperatur passer til frøenes komposttemperatur. Sår man i for kold jord, risikeres det at frøene bare rådner. I nedenstående skema ses spiretiderne for en række afgrøder, desuden er sådybden angivet og afgrødens udviklingstid. De fleste temperaturer tager højde for at afgrøden forkultiveres, for andre er der angivet at de sås direkte, og det betyder at der selvfølgelig ikke skal være nattefrost.

 

Dette er kun et skema om en lille del af dyrkningsmysteriet. Mere viden om forkultivering og dyrkning af planter finder i i vore bøger:

Økologisk have - selvforsyning til husbehov

Økologisk drivhus - selvforsyning til husbehov

Plantenavn

Jordtemperatur ved spiring

Rumtemperatur under vækst

Sådybde

Spiretid i døgn

Udviklingstid til høst (ca. døgn)

Anis

Minimum 15

Optimal 20 - 22

20 - 22. °C

1 cm

15 -20

30 - 35

Basilikum

Minimum 18 °C

Optimal 20-25 °C

18 °C

0,0-0,1 cm

3-5

50-60

Bladbede

Minimum 8 °C

Optimal 16-25 °C

16-20 °C

1 cm

8-15

50-60

Blomkål

Minimum 5 °C

Optimal 15-20 °C

10 °C

0,5 cm

4-10

65-75

Broccoli

Minimum 8 °C

Optimal 20-25 °C

12-15 °C

0,5-1 cm

4-7

70-75

Bønne

Minimum 12 °C

Optimal 15-30 °C

12-15 °C

2-4 cm

7-10

60-70

Dild

Minimum 5 °C

Optimal 15-24 °C

Sås direkte

0,5-1 cm

14-20

20-30

Grønkål alle slags

Minimum 10 °C

Optimal15-25 °C

10 °C

1,5 cm

4-10

50-60

Gulerod

Minimum 6 °C

Optimal 16-25 °C

Sås direkte

0,5 cm

8-15

85-90

Hestebønne

Minimum 5 °C

Optimal 15-24 °C

Sås direkte

2-3 cm

6-8

55-65

Løg

Minimum 5 °C

Optimal 12-20 °C

Lægges direkte

3-4 cm

10-20

90 - 95

Koreander

Minimum 15 °C

Optimat 20 °C

15 - 20 °C

0,5 cm

15 - 20

40 - 50

Kørvel

Minimum 7 °C

7 - 25 °C

1 cm

7 - 14

30 - 40

Oregano

Minimum 18 °C

18 - 22 °C

0,2 cm

12 - 22

50-60

Pastinak

Minimum 5 °C

Optimal 12-20 °C

Sås direkte

1 cm

16 - 20

150 - 200

Persillerod

Minimum 8 C

Optimal 14 - 24

Sås direkte

1 cm

15 -28

150 - 200

Persille

Minimum 5 °C

Optimal 15-24 °C

15 - 22 °C

0,5 - 1 cm

15 -28

50-60

Porre

Minimum 5 °C

Optimal 15-20 °C

15 - 22 °C

0,3 cm

9 - 15

100

Purløg

Minimum 10 °C

Optimal 18 °C

10 - 20 °C

0,3 cm

10 - 14

30 - 40

Radise

Minimum 5 °C

Optimal 16-24 °C

Sås direkte

0,5 - 1 cm

4 - 10

30 - 40

Rødbede

Minimum 6 °C

Optimal 20-25 °C

Sås direkte

1,5 -2 cm

7-14

60 - 70

Salat forskellige

Minimum 5 °C

Optimal 15-18 °C

15 - 22 °C

1 cm

4-10

40 - 50

Spinat

Minimum 5 °C

Optimal 15-24 °C

Sås direkte

1 cm

6 - 10

45 - 50

Squash

Minimum 15 °C

Optimal 20-25 °C

14 - 20 °C

2 - 3

7-10

55 - 70

Ærter

Minimum 5 °C

Optimal 15-20 °C

10 - 25 °C

Sås også direkte

2 - 3

7-10

55 - 70